Закон про медіа, який називають спробою України наслідувати РФ, відправили на доопрацювання

19.05.2020 17:20

19 травня Верховна Рада України відправила на повторне перше читання до комітету проєкт закону №2693 "Про медіа". Таке рішення прийняли парламентарі за рекомендацією комітетів.

Ілюстрація: СтопКор

Проєкт закону про медіа — щось на кшталт фільтра невигідної для влади інформації та засобу контролю за українською журналістикою. Таку думку висловила голова юридичного відділу ГО «Стоп корупції» Роксолана Арійончик.

«Уповноважена на те особа буде визначати, що є дезінформуванням, повною чи неповною інформацією... Дійсно, навіщо нам для цього суди? Поділ медіаспільноти на професійну та непрофесійну, привілеї одним та пресинг іншим. Тексти законопроєктів нам обіцяють: щойно інформаційне агентство якісь «спеціальні, компетентні» організації переведуть у професійне, тоді одразу зросте міфічний «індекс довіри» до нього! Але насправді це можливість диктувати правила та розпоряджатися новинами. Блокувати канали, видаляти новини в інтернеті, карати дисциплінарними провадженнями, адміністративною та кримінальною відповідальністю за так звану дезінформацію та «преміювати» 36-денними відпустками. Такі документи, здається, не лише антиконституційні, але є прикладом спроби України наслідувати країну-сусідку, де незалежної журналістики немає», — впевнена вона.

За її словами, законопроєкт порушує ст.34 Конституції України:

«Кожному гарантується право на свободу думки та слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань. Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати та поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб — на свій вибір...».

«Журналіст — людина, яка збирає, створює, редагує, готує та оформлює інформацію для редакції зареєстрованого засобу масової інформації, що пов'язаний з нею трудовими чи іншими договірними відносинами, або робить це за власною ініціативою», — нагадала юристка.

Чому законопроєкт викликав невдоволення:

— пропонується запровадити посаду уповноваженого з питань інформації, який буде виявляти дезінформацію та боротися з нею; не виключені будь-які маніпуляції з боку цього посадовця;

— планується надавати якийсь індекс довіри медіа, які дотримуються стандартів журналістики. Ті медіа, які добровільно пройдуть перевірку, отримають спеціальний знак. Присвоювати ці індекси будуть якісь громадські організації. Що це будуть за організації та як їх обиратимуть?

— планується створення якоїсь організації журналістського самоврядування, яка буде видавати посвідчення професійного журналіста. Усі інші журналісти будуть вважатися «звичайними». Це створить дисонанс у суспільстві та розділить спільноту журналістів на касти (тобто журналістів поділять на «сорти» з усіма наслідками та зможуть «неугодних» або «надто активних» викинути зі спільноти).

За поширення дезінформації передбачений штраф у 1000 мінімальних зарплат, якщо спростування дається добровільно, і у 2000 мінімальних зарплат, якщо через суд. Ця норма розв'язує руки впливовим чиновникам та посадовцям, які мають армію юристів та можуть вирішувати все в судах.

Станом на 1 січня 2020 року мінімальна місячна заробітна плата в Україні становить 4 723 грн, отже:

4723 грн*1000= 4 723 000 грн
4723 грн*2000= 9 446 000 грн

Якщо дезінформація стосується питань національної безпеки — настає кримінальна відповідальність. Для розповсюджувачів цієї інформації — від 5000 до 10000 неоподатковуваних мінімумів або виправні роботи від 1 до 2 років.

«Ті, хто поширює дезінформацію через комп'ютерні системи та пошукових роботів і фінансує це, отримають до 5 років позбавлення волі. До 7 років позбавлення волі отримують ті, хто займається дезінформацією повторно, а також за попередньою змовою групи осіб. Я так розумію, що сидіти будуть цілими редакціями», — пожартував раніше голова правління ГО «Стоп корупції» Ігор Бондарчук у своєму блозі.

«До речі, що саме потрапляє під питання національної безпеки й може призвести до кримінальної відповідальності — не роз'яснюється. Цікаво, а твердження, що Путін х*йло — це дезінформація? Що з цього приводу думає Печерський суд?» — наголосив він.

Розповсюджувач масової інформації — фізична або юридична особа, яка створює або поширює інформацію. Масова інформація — це будь-яка інформація, яка доступна для необмеженого або невизначеного кола осіб, до якої можна отримати доступ в будь-який час і в будь-якому місці.

Розповсюджувачі масової інформації зобов'язані розміщувати власні ідентифікаційні дані на головній сторінці свого сайту, вебсторінці або в розділі "Інформація про власника" на платформі спільного доступу, а також у месенджерах.
Сайти, платформи типу «Ютуб» і месенджери повинні мати представництво або дочірню компанію в Україні.

«Тобто, по суті, не сподобається якомусь можновладцю журналістське розслідування, уповноважений його швиденько називає дезінформацією та загрозою нацбезпеці та вимагає спростувати й вибачитися, інакше який-небудь Печерський суд оштрафує та посадить», — припустив правозахисник.

До речі, чомусь для держорганів за поширення неправдивої або маніпулятивної інформації, дезінформації відповідальність не передбачена, зазначили в редакції «Прямого каналу».

Журналісти, розслідувачі, блогери, працівники медіа, цілі редакції часто піддаються тиску або фізичному впливу. Вчиняється безпосереднє перешкоджання журналістській діяльності. Насправді всі, хто має відношення до цієї сфери, не захищений ані державою, ані правоохоронцями, як показує практика та статистика! Національна спілка журналістів України повідомила: «згідно з підсумками, за 2019 року зафіксовано більш як 70 випадків фізичної агресії до працівників медіа». Тож чому влада не захищає ЗМІ та громадськість, а навпаки — утискає, залишається під великим питанням.

Зазначимо, 19 травня Національна спілка журналістів надіслала голові парламентського комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики, депутату від "Слуги народу" Олександру Ткаченку лист, в якому закликала призупинити розгляд законопроєкту "Про медіа".

Читати також:
Приєднуйся до нашої армії антикорупціонерів! Підписуйся на нас у Telegaram, Facebook, Youtube та Twitter й Instagram!